Vroeg verloren – nooit vergeten
De kracht van het delen van je verhaal als je vroeg je vader of moeder verloren bent
Op donderdag 11 juli zond de VPRO de documentaire ‘vroeg verloren’ uit. Een documentaire over de lange termijn gevolgen van de vroege dood van de moeder van ‘hoofdpersoon’ Liesbeth Rasker en de verhalen van vier ervaringsgenoten.
Er is de laatste tijd gelukkig meer belangstelling voor de gevolgen van de vroege dood van vader of moeder (of beiden). Er is namelijk veel onverwerkte rouw onder volwassenen. Rouw die uit de kindertijd stamt, en pas jaren later kan zorgen voor zaken als depressieve gevoelens, eenzaamheid of burn-out. Ervaringsdeskundigen delen hun verhaal, zoals bijvoorbeeld gebeurt in de korte film ‘facking vaderdag’, het debuut van filmmaker Sacha Stouthamer, waarin zij laat zien wat het voor haar betekende om haar vader op jonge leeftijd te verliezen. De film ‘all of us strangers’ (de briljante speelfilm waarin jong ouderverlies een hoordrol speelt) is ook zo’n recent voorbeeld.
Maar nu dus de documentaire ‘vroeg verloren’ .
Het is een zorgvuldig gemaakte documentaire. De regisseur Tessa Louise Pope volgt Liesbeth Rasker vier jaar lang om deze documentaire te kunnen maken. En Liesbeth gaat in deze tijd de rouw aan die ze nooit ervaren heeft om haar moeder die overleed toen ze nog maar 10 jaar oud was.
Dat is wat ik veel zie bij mensen die jong zijn als ze hun vader of moeder verliezen. Ze gaan door alsof er niets aan de hand is. Een uitspraak van Rasker:
Mijn moeder is dood, maar dat is oké’
Ik hoor dat vaker, en heb zelf ook lang met dit soort mantra’s geleefd. Het is een afweermechanisme waarmee je de buitenwereld buitensluit, om jezelf te beschermen tegen pijn. Want het is natuurlijk niet oké als je zo vroeg je vader of moeder verliest. Maar door te zeggen dat het oké is, bescherm je jezelf tegen het voelen van deze oude pijn. Op die leeftijd heb je nog geen andere manier om ermee om te gaan, en je gevoel wordt als het ware ‘afgesneden’. Daarom vinden veel mensen die jong een ouder verloren het zo moeilijk om bij hun gevoel te komen.
![Vroeg verloren - onverwerkte rouw bij volwassenen Vragenlijst vroeg verlies](https://agaatcoaching.nl/wp-content/uploads/2024/07/Vroeg-verloren-onverwerkte-rouw-bij-volwassenen.jpg)
Twijfel over het delen van je verhaal
Liesbeth Rasker wilde helemaal geen film maken over zichzelf. Ze dacht ” ja jeetje, er zijn zo veel mensen die veel ergere dingen hebben meegemaakt. Het is me na de dood van mijn moeder allemaal alsnog heel goed afgegaan, het leven: ik ben gezond, ik heb een huis, het heeft me nooit aan iets ontbroken. Dus wie ben ik om hier dan een heel zielig verhaal op te gaan hangen? Meid, get over yourself, dat soort dingen heb ik nogal veel tegen mezelf gezegd.’
En toch is deze film er gekomen. En dat is maar goed ook, want veel mensen die vroeg een ouder zijn verloren hebben de neiging om net als Liesbeth hun verhaal te bagatelliseren. Ze hanteren een hiërarchie van ongeluk, en het feit dat ze goed terecht zijn gekomen geeft ze naar hun gevoel geen recht van spreken. “Er zijn toch ergere dingen in de wereld” is een typische uitspraak van iemand die jong een ouder verloor. En dat terwijl bekend is dat de gevolgen van jong ouderverlies op latere leeftijd heel groot kunnen zijn. Ik schreef een e-book over de levenslange gevolgen van jong ouderverlies
Deel je verhaal met ervaringsgenoten
Coaching bij vroeg verlies
In mijn praktijk coach ik vaak mensen die op jonge leeftijd een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt.
Voor mensen die vroeg een ouder zijn verloren is het traject ‘de kracht van verlaat verdriet’. Hierin staat de kracht van verlaat verdriet centraal. Want dat wat je hebt meegemaakt heeft jou gevormd tot de persoon die je nu bent. Met jouw kwaliteiten en jouw valkuilen. Als je het vroege verlies gaat erkennen, kan het helen beginnen. Ik ondersteun jou daar graag bij. Zodat je net als de hoofdpersoon uit ‘Vroeg verloren’ steeds dichter bij je overleden ouder komt en gaat ontdekken wie jij ten diepste bent. Je gaat meer betekenis ervaren en doordat je de pijn mag voelen zal ook vreugde weer plaats in je leven krijgen.
Ik gun je dat van harte. Wil je meer weten over wat ‘de kracht van verlaat verdriet” traject inhoudt? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie.
![Ada de Vette coaching Ada de Vette : coach bij verlaat verdriet](https://agaatcoaching.nl/wp-content/uploads/2023/09/Ada-de-Vette-coaching.jpg)