Skip to content

DSC02203[1]
Bosbad voor bedrijven

Tijd maken voor verbinding 

Een bosbad voor bedrijven helpt de verbinding tussen medewerkers te versterken. In de coronaperiode hebben collega’s elkaar lange tijd niet in levende lijve gezien. Nu kantoren weer open zijn, is het weer wennen aan de ‘nieuwe’ werkplek en aan elkaar. De verbinding die ooit zo vanzelfsprekend was, is er misschien niet meer en sommige medewerkers blijven nog steeds liever thuiswerken dan dat ze op kantoor komen.

Vanuit het oogpunt van de HR-professional of leidinggevende is dit geen wenselijke situatie. Er is al teveel verloren gegaan door corona. Natuurlijk is er het grote leed van de crisis zelf. Maar daarnaast is er ook ‘klein leed’ dat invloed heeft gehad op de verbinding die medewerkers voelen met elkaar en met de organisatie.

  • Collega’s die uit dienst of met pensioen zijn gegaan hebben niet in levende lijve afscheid kunnen nemen,
  • de vanzelfsprekende vrijmibo’s moesten worden overgeslagen,
  • de gezelligheid van kantoor was er niet meer.

Dit alles leidt ertoe dat er binnen de organisatie nieuwe wegen gevonden moeten worden om met elkaar de verbinding aan te gaan. Forest bathing, of bosbaden in het Nederlands, levert daar een bijdrage aan. Door met elkaar de verbinding aan te gaan met de natuur, ontmoet men elkaar in ongedwongen sfeer. Bosbaden is niet alleen heel ontspannend, het heeft ook een sociaal element in zich, waardoor de verbinding met elkaar bevestigd en verstevigd wordt.

Ik bied bosbaden aan voor bedrijven, ondernemers, organisaties en groepen. In een park of natuurgebied bij u in de buurt kunt u de rust ervaren die een bosbad biedt. U kunt kiezen uit een volledig bosbad van drie uur, maar een kortere versie is ook mogelijk. Dit bosbad kan ook onderdeel zijn van een teambijeenkomst, heisessie of een retraite.

Gezondheidsvoordelen van bosbaden

De gezondheidsvoordelen van bosbaden zijn groot. Dat is sinds de jaren negentig wetenschappelijk onderzocht. Een aantal voordelen:

  • Het is ontspannend en verlaagt stresshormonen en bloeddruk
  • Het versterkt het immuunsysteem
  • Het versterkt de binding met de natuur
  • Als je het in een groep doet, is het ook een fijne sociale bezigheid die zorgt voor onderlinge verbinding

Wat is bosbaden?

Forest bathing, ofwel bosbaden, is een manier om te ontspannen in de natuur. Het is in de jaren tachtig in Japan ontwikkeld als een gezondheidsprogramma om de gevolgen van werkstress te lijf te gaan. De Japanse naam Shinrin Yoku kan je letterlijk vertalen als “meer tijd doorbrengen in de nabijheid van bomen”.

Kort gezegd maak je onder begeleiding van een gids een wandeling door de natuur waarbij je wordt uitgenodigd om al je zintuigen te gebruiken, om op die manier verbinding te maken met de natuur. Het gaat hierbij niet om de fysieke inspanning van het wandelen, maar om de vertraging en het openen van alle zintuigen. Bosbaden is daarmee geschikt voor iedereen, ongeacht fitheidsniveau.

Van een bosbadderaar die u voorging

“Van harte beveel ik het bosbaden aan want het is een unieke ervaring met alle zintuigen de natuur ervaren en daardoor geraakt te worden en tot rust te komen. Het geeft een diepe ervaring van ‘alles is oké’ en vertrouwen. Erg fijn en de moeite waard dus.”

Uw gids

Ik ben Ada de Vette. Wandeloach – gespecialiseerd in burn-outpreventie – en forest bathing gids. Mensen omschrijven mij als iemand waarbij je als vanzelf tot rust komt. Door mijn rustige uitstraling en nuchterheid, kan ik mensen al snel de ontspanning van de natuur laten ervaren. Ik ben gecertificeerd bosbadgids en beweeg me in een netwerk van andere bosbadgidsen. Dat maakt dat ik ook het bosbad van een grotere groep (meer dan 10 personen) kan faciliteren

.Ada de Vette bosbaden

Kosten van een bosbad

Wilt u een bosbad voor uw organisatie, bedrijf, team of vriendengroep? Neem dan contact met mij op om de details (aantal deelnemers, moment, locatie) van het bosbad te bespreken. Ik zal daarna een offerte opmaken voor uw bosbad.

Chat openen
1
Hallo,
Misschien stel je je vraag liever via WhatsApp? Voel je vrij dat hier te doen.
Groeten,
Ada