De kracht van verlaat verdriet coachtraject
De kracht van verlaat verdriet is groot. Misschien geldt dit voor jou, en weet je dat nog niet.
- Is je vader of moeder overleden toen jij een kind was?
- Houd de vroege dood van je vader of moeder je nog steeds bezig?
- Vind je eigenlijk dat je er zo langzamerhand wel overheen moet zijn?
- Of vindt jouw omgeving dat je niet zo stil moet staan bij het verleden?
- Heb je je altijd anders gevoeld dan anderen?
- En heb je het gevoel dat dit allemaal best zou kunnen komen doordat je vader of moeder (of beiden) zijn overleden toen jij nog een kind was?
Het antwoord op de laatste vraag: Dat zou best kunnen. Als je moeder of vader overlijdt terwijl jij nog een kind bent, bestaat er een grote kans dat jij allerlei patronen hebt ontwikkeld, die je nu in de weg zitten. We noemen dat ook wel overlevingspatronen. Ik noem het ook ‘de kracht van verlaat verdriet’.
Overlevingspatronen als je als kind je vader of moeder bent verloren
Als jouw vader of moeder is overleden toen je nog een kind was, kan je alsnog veel bereiken in het leven. Niet ondanks het vroege verlies, maar juist dankzij. Dat is de kracht van verlaat verdriet.
- Je voelt je verantwoordelijk voor je omgeving, op het werk, in je familie en/of in de maatschappij.
- Je zorgt dat het de mensen om je heen goed gaat en houdt dat ook allemaal in de gaten.
- Je gaat uitdagingen aan en eist het beste van jezelf. Je gaat daarbij voor het beste resultaat en bent een perfectionist.
- Je straalt rust en evenwichtigheid uit. Je laat je niet gek maken.
- Je ziet risico’s waar de ander ze niet ziet en waarschuwt daarvoor.
Al deze kwaliteiten zijn van waarde in heel veel situaties en door het vroeg moeten missen van een ouder zijn ze extra sterk ontwikkeld. Maar ergens wringt het ook, want onder al deze kwaliteiten zitten ook valkuilen.
- Je voelt je verantwoordelijk voor de zaken die buiten jouw cirkel van invloed liggen en bent daardoor niet meer effectief in je handelen.
- Je bent overbezorgd en gaat je te veel bemoeien met het welzijn van anderen.
- Je maakt geen keuzes in wat je wel en niet doet en raakt overspannen.
- Je laat niet zien wat er echt in je leeft, maar verschuilt je achter een masker.
- Je kan niet onbezorgd in nieuwe situaties stappen, omdat je altijd beren op de weg ziet.
Het kan ook anders
Dit zijn zo maar wat voorbeelden van de kwaliteiten en de valkuilen van mensen die op jonge leeftijd een ouder verloren hebben. Eigenlijk zijn je kwaliteiten ook een vorm van overlevingsstrategieën. Door deze te hanteren kon je wegblijven van de pijn van het verlies en een goed leven opbouwen. Maar op een gegeven moment dienen deze strategieën je niet meer, en dan is het tijd op zoek te gaan naar nieuwe manieren om in het leven te staan. Ik noem dat van overleven naar krachtig leven. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar kan je wel veel brengen.
Ik heb daarom het ‘de kracht van verlaat verdriet’ wandelcoachtraject voor jou ontwikkeld.
Ik bied jou een veilige ruimte om je verhaal te delen
Ik ben Ada de Vette. Wandeloach en bosbadgids – gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die als kind (voor hun twintigste jaar) hun vader of moeder verloren zijn. Ook richt ik mij om mensen die een burn-out hebben gehad, en op zoek zijn naar een nieuwe balans in hun leven.
Toen ik tien jaar oud was overleed mijn vader. Ik heb heel lang doorgeleefd alsof er niets gebeurd was, maar op een gegeven moment liep ik keihard aan tegen de overlevingspatronen die ik al sinds mijn tiende heb ingezet. Dat resulteerde in een burn-out. Ik noem het ook wel mijn ‘midlife update’, want in het herstel van mijn burn-out ben ik teruggegaan naar wie ik was voordat mijn vader overleed. Ik heb ontdekt dat ik veel verdriet had weggestopt, en een masker had opgezet dat zei: “met mij gaat alles goed”. En al die jaren ging het ook best goed, maar de échte glans die het leven hoort te hebben, was er niet. Pas toen ik weer contact kon maken met het kind dat ik was, en ging ontdekken wie mijn vader eigenlijk was, wat ik gemeen had met hem, ging de grauwsluier van mijn leven af.
Van overleven naar krachtig leven
Ik ging van overleven naar krachtig leven.
Ik heb daarbij begeleiding gehad van een psycholoog en ben later ook een coachopleiding gaan doen, om mezelf echt te leren kennen. En dat was een hele boeiende kennismaking.
In mijn werk als onderzoeker was ik altijd al geïnteresseerd in wat mensen drijft. En na nog een aantal jaren als onderzoeker gewerkt te hebben, besloot ik om van het coachen mijn werk te maken. Ik geloof namelijk dat mensen die jong een ouder verloren zijn geholpen zijn met de begeleiding van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. En ik vind het mooi om te zien hoe met mijn begeleiding mensen hun overlevingspatronen achter zich leren laten. Van overleven naar krachtig leven is mijn motto geworden.
Mijn coaching doe ik met compassie voor jou en jouw verhaal en ik bied een veilige ruimte waarin ik luister, maar ook prikkelende vragen stel die jou nieuw perspectief kunnen geven op de situatie waarin je je bevindt.
Door beweging worden hersengebieden geactiveerd. En dat is goed voor het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen en de creativiteit. Ik coach daarom al wandelend in Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen of een natuurgebied bij jou in de buurt.
Zo ziet het traject eruit
Geen coachtraject is hetzelfde, en ik bied altijd maatwerk, maar in het ‘de kracht van verlaat verdriet’ coachtraject zitten in ieder geval:
- 1 kosteloze intake, waarin we jouw coachvraag verkennen. Daarna volgen:
- 5 wandelcoachsessie van anderhalf uur waarin:
- Je op zoek gaat naar wie je was, voordat je ouder overleed. Je leert daardoor het zorgeloze kind in je weer kennen, waardoor je meer lichtheid gaat ervaren in je leven.
- Je ontdekt wat de dood van je ouder heeft betekend voor jouw leven. Je hebt veel bereikt in je leven, maar je bent ook in overleefstand gekomen. Het is tijd om daar weer uit te komen.
- Je op zoek gaat naar jouw kernwaarden. Waarvoor kom jij ’s ochtends uit bed, en wat vind jij belangrijk in jouw leven. Als je leeft naar je kernwaarden ga je meer betekenis ervaren in je leven.
- Je ontdekt welke obstakels verhinderen naar je kernwaarden te leven. Door deze te herkennen, kan je er wat aan gaan doen, zodat je ook de hulpbronnen kunt aanboren waarmee je meer naar jouw kernwaarden kan leven. Door naar jouw kernwaarden te leven, ga je van overleven naar krachtig leven.
- De coachwandelingen en bosbaden vinden plaats in de natuur in de omgeving van Schiedam. In overleg kan een andere locatie gekozen worden. Tussen de gesprekken zit een periode van twee tot drie weken, zodat dat wat jij in het gesprek aan inzichten opdoet kan doorwerken in jouw dagelijks leven.
- Omdat het verlies van je vader of moeder op jonge leeftijd een ingrijpende gebeurtenis was, is jouw stresssysteem mogelijk ontregeld. Daarom bied ik in dit traject ook twee bosbadsessies aan. Bosbaden is een manier om te ontspannen in de natuur. Je bent met al je zintuigen aanwezig, en ervaart een diepe ontspanning. Die ontspanning houdt nog weken na het bosbad aan.
Overigens heeft een bosbad niets met zwemmen te maken; je gaat je onderdompelen in de sferen van de natuur. En daarmee breng je je stresssysteem tot rust.
Resultaat
Na dit traject heb je het verlies van je ouder in jouw leven geïntegreerd. Je hebt weer contact met het kind dat je was, en hebt ontdekt wie je vader of moeder was, en wat jullie gemeen hebben. Je hebt jouw overlevingspatronen omgevormd tot meer helpende, waardoor je weer stevig in het leven staat. Je hebt weer duidelijk wat jij belangrijk vindt en je weet hoe je hier invulling aan wil geven.
Je hebt door middel van de bosbadsessies geleerd hoe je in de natuur kunt ontspannen.
Investering
De investering in het ‘de kracht van verlaat verdriet’ coachtraject bedraagt 537 euro (incl BTW). Daarvoor heb je dus vijf wandelcoach sessies, en twee bosbaden. De coachwandelingen en bosbaden vinden plaats in de natuur in de omgeving van Schiedam. In overleg kan een andere locatie gekozen worden.