Burn-out als geschenk
Burn-out als geschenk. Er viel mij een haiku in (zo nu en dan (of eigenlijk best heel vaak :-)) gebeurt dat. Onderstaande haiku kwam tot me na een coachwandeling. Hij gaat als volgt:
Het is een cadeau,
goed verpakt in prikkeldraad
burn-out als geschenk
En ik kan me voorstellen dat veel mensen nu gaan steigeren. Hoe kan een burn-out nu een cadeau zijn? Zeker als je er nog middenin zit en last hebt van de typische klachten die bij een burn-out kunnen horen (zoals extreme vermoeidheid, angst- en paniekaanvallen, concentratieverlies, prikkelbaarheid) kan het idee dat die burn-out van jou een geschenk is enorme weerstand oproepen. Ik herken dat ook in mijn persoonlijke ervaring met burn-out. Ik voelde me alleen maar zwaar waardeloos, en kon de waarde van het geschenk dat me voor de voeten was geworpen niet zien. Maar dat is veranderd.
Mijn burn-out kwam voort uit het jarenlang negeren van signalen die ik kreeg dat ik niet op mijn eigen pad zat. Ik was terechtgekomen in werk waar mijn hart niet lag. Ik had leuke collega’s en ook leuk werk waarin ik mijn talenten kon inzetten. Maar er ontbrak voor mij een belangrijke schakel om daar met volle teugen van te kunnen genieten, en dat was zingeving, of betekenis. En betekenis is voor mij een belangrijke waarde. Hoe het kwam dat ik mijn pad was kwijtgeraakt is misschien onderwerp van een volgende blog, maar vast staat dat het niet volgen van jouw eigen pad de reden kan zijn dat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt. Het is één van de bronnen van een burn-out.
Het geschenk uitgepakt
Dat cadeau dat je hebt gekregen, die burn-out dus, wat brengt het je als je het hebt ontdaan van prikkeldraad?
- Bewustwording: Burn-out dwingt je om stil te staan en diepgaand na te denken over je levensstijl en je prioriteiten. Het nodigt uit om bewust te worden van de factoren die hebben bijgedragen aan de uitputting waar je nu mee te kampen hebt en om te bedenken wat nu écht belangrijk is voor jouw welzijn.
- Grenzen stellen: Burn-out confronteert je met het belang van grenzen stellen. Het leert je om “nee” te zeggen, om tijd en ruimte voor jezelf te creëren en om je energie te beschermen door duidelijke grenzen te stellen in jouw verplichtingen en verantwoordelijkheden.
- Zelfzorg: Burn-out herinnert je eraan dat zelfzorg essentieel is voor jouw welzijn. Het spoort je aan om beter voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Het moedigt je aan om tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en activiteiten die je plezier en voldoening geven.
- En ten slotte, en voor mij eigenlijk op nummer 1: Persoonlijke groei: Burn-out kan een belangrijk keerpunt in je leven zijn. Je wordt gedwongen om diep naar binnen te gaan en jezelf te herontdekken. Het opent de deur naar persoonlijke groei en ontwikkeling, waardoor je nieuwe perspectieven en waardevolle inzichten kan verwerven.
Het omarmen van jouw burn-out als geschenk vergt moed en openheid. En kan, door dat prikkeldraad, pijnlijk zijn. Maar het is een pijn waar je weer overheen komt. En je kan het stap voor stap doen. Als je het aangaat kan de burn-out je de weg wijzen naar persoonlijke transformatie, veerkracht en een evenwichtiger leven. Ik help je graag het prikkeldraad te ontrafelen, zodat jij de lessen kunt gaan koesteren die erachter schuilen.
Als je er klaar voor bent, neem dan contact met me op, of kijk alvast bij de coachtrajecten die ik aanbied.