Vijf voordelen van tijd in de natuur
Deze week breng ik door in een huisje op de Veluwe en ervaar ik weer de voordelen van tijd in de natuur. Die voordelen kende ik natuurlijk al en als het even kan ga ik naar buiten om op te laden. In wandelcoaching ervaar ik de voordelen van tijd in de natuur ook. Mijn cliënten coach ik al wandelend en doordat ik dat in de buitenlucht doe kan er letterlijk en figuurlijk beweging ontstaan in het leven van mijn cliënten.
Maar hoe werkt dat dan? Waarom is tijd in de natuur zo goed voor je? Ik zet hier de vijf voordelen van tijd in de natuur op een rij:
1 Het vermindert stress
Tijd in de natuur zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol lager wordt. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat je adequaat reageert als er een acuut gevaar dreigt. Maar bij chronische stress, door bijvoorbeeld een stressvolle baan, ruzie met je partner, een ongezond eetpatroon, is je cortisolspiegel continu verhoogd. Dit leidt ertoe dat als jij stress ervaart de bijnieren extra cortisol aanmaken, waardoor je je opgejaagd voelt en slechter kan slapen, waardoor je nog meer stress gaat ervaren. Een vicieuze cirkel die je kunt doorbreken door meer tijd in de natuur door te brengen.
Er is veel onderzoek dat aantoont dat wandelen in de natuur stress verlaagt. Bij een Frans onderzoek werd bij deelnemers na een dertig minuten durende boswandeling het speeksel onderzocht op het stresshormoon cortisol. Al na drie wandelingen nam de hoeveelheid cortisol af en hadden de deelnemers het gevoel weer helemaal tot rust te zijn gekomen.
2 Het helpt als je je somber voelt
Eén op de tien mensen krijgt op een punt in het leven te maken met depressieve gevoelens. Als sprake is van een depressie, kan die behandeld worden met medicijnen. Bij mildere klachten kan ook tijd in de natuur helpen bij het verlichten van de klachten. Door te wandelen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt, en kunnen zelfs leiden tot een euforische stemming.
Als je niet gewend bent om te wandelen, kan het wat langer duren voordat je dit effect ervaart. Maar heb je het wandelen eenmaal ontdekt, en doe je het regelmatig, dan zal de wandelbeweging als snel een positief effect hebben op je stemming. 30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen wordt gezegd op de website ‘bewegen voor je brein’.
3 Je hersenen doen het beter
Als je in de natuur wandelt, geef je je hersenfuncties een boost. Alle hersengebieden worden actiever: het gehoor, gezichtsvermogen en je reactiesnelheid verbeteren, je doet een beroep op je evenwichtsgevoel, op de coördinatie van je bewegingen en op je geheugen om je weg te vinden. Doordat je brein actief is worden sneller nieuwe verbindingen gemaakt tussen hersencellen. En dat is weer goed voor het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen en voor je creativiteit.
Het wandelen op de loopband heeft al deze voordelen niet. Pas in de natuur komen ze volop tot uiting.
4 Het vergroot je creativiteit
De beweging die je al wandelend maakt zet de rechter- en linkerhersenhelft in beweging, waardoor je creativiteit gestimuleerd wordt. Je bent niet bewust met een taak bezig en daardoor treedt het ‘default mode netwerk’ in werking. Al wandelend in de natuur vallen er gedachten in waar je niets mee hoeft, je ziet, voelt ruikt van alles en kan dat weer laten gaan. Wandelen blijkt vooral stimulerend te werken op divergent denken (creativiteit) en niet op convergent denken (het kiezen van een juist antwoord of het komen tot een conclusie).
De verhoging van de creativiteit is overigens deels te verklaren op grond van de verbetering in stemming: Uit onderzoek blijkt dat 20 minuten gemiddeld genomen voldoende is om de stemming met ongeveer 25 procent te verbeteren.
5 Het versterkt je immuunsysteem
In Japan is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het doorbrengen van tijd tussen bomen (Shinrin Yoku). Diverse studies suggereren dat tijd in de natuur het menselijk afweersysteem een boost kan geven. Wanneer je frisse boslucht inademt, adem je ook de zogenaamde fytonciden in. Dit zijn stofjes die planten afgeven om zich te beschermen tegen schadelijke bacteriën en insecten. Fytonciden hebben antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die planten helpen ziekten te bestrijden. Wanneer mensen deze chemische stoffen inademen, kan het lichaam profiteren van de werking van deze stoffen. Het effect ervan kan langere tijd (tot wel dertig dagen) aanhouden.
Wil je de voordelen van tijd in de natuur ook ervaren? Plan een kennismakingsgesprek in, dan kunnen we bespreken wat ik voor je kan betekenen, of stel je vraag via Whatsapp.
Meer inspiratie?
Wil je vaker geïnspireerd worden, en op de hoogte zijn van de data van mijn bosbaden? Schrijf je dan in voor mijn inspiratiemail. Ik deel daar geregeld over ontspannen in de natuur, burn-out preventie, persoonlijke ontwikkeling en wat me maar te binnen schiet. Inschrijven is gemakkelijk, met onderstaand formulier. Uitschrijven ook, met een druk op de knop onderaan iedere e-mail die je van me krijgt.