Skip to content
Verlaat verdriet bij jong ouderverlies

Van oud verdriet naar nieuw perspectief

Verlaat verdriet: Alsof je op de meest onverwachte momenten onderuit wordt gehaald. Zo kan het voelen als verdriet van vroeger een rol blijft opeisen in je leven. Een eenzaam gevoel.

Het effect van pesten

Je zit op school en bent altijd degene die ze moeten hebben. Omdat je anders bent, gevoeliger, origineler, een bril op hebt, of gewoon omdat er nu eenmaal iemand het pispaaltje moet zijn. 
Het effect van pesten is groot. In de jaren dat het gebeurt heb je er last van, maar ook later kan het zich uiten in wantrouwen tegenover andere mensen en blokkades die je voor jezelf opwerpt, waardoor jij niet je volle potentie leeft.

Op jonge leeftijd je ouders verliezen

Je bent nog jong, en plots overlijdt je moeder of je vader. Dit grote verlies is voor jou als klein kind te veel om te dragen, dus je gaat het uit de weg. Niet over praten, je emoties wegstoppen, en niet lastig zijn, want je vader of moeder heeft het al zo zwaar. Je wordt een ster in doorgaan en niet achterom kijken. Altijd maar vooruit, en dat heeft je ver gebracht. Totdat je vastloopt in je leven, je baan, je relatie en ontdekt dat vastzittende patronen jou in de weg zitten om een gelukkig leven te leiden. Dit wordt ook wel verlaat verdriet genoemd en komt veel voor bij jong ouderverlies.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van verlaat verdriet, waarbij mensen die in hun jeugd traumatische ervaringen hebben meegemaakt het verdriet niet goed hebben kunnen verwerken. Mensen die last hebben van verlaat verdriet, weten soms niet wat de oorzaak is van de patronen die ze in hun dagelijks leven inzetten. Totdat ze in een crisis terechtkomen en hulp zoeken voor de levensproblemen waar ze op dat moment tegenaan lopen. Dan kan het helen beginnen en kan gewerkt worden met de rouw die in het lichaam opgesloten zit. Nieuw gevonden levenslust zal het resultaat zijn.
Ben je nieuwsgierig naar de manier waarop coaching jou kan ondersteunen? Neem dan contact met mij op.

Wat is verlaat verdriet?

Verlaat verdriet is een begrip dat vooral bekend is als verdriet dat is ontstaan door jong ouderverlies. Wanneer een vader of moeder overlijdt en het kind is nog jong, heeft het kind nog niet de vaardigheden om met dit verlies om te gaan. Het kind kan dit verdriet op dat moment nog niet toelaten, omdat het te groot is om te verdragen. Dan ontstaan overlevingspatronen (zoals bagatelliseren van verdriet, zichzelf wegcijferen, of onzichtbaar worden) die pas op latere leeftijd (soms tientallen jaren later) tot problemen leiden in relaties met anderen en in relatie tot zichzelf. Ik schreef er een e-book over.

Download het gratis e-book 'verlaat verdriet vergaat niet'
Toestemming toezending e-book

Leuk om elkaar binnenkort te spreken.
We bellen 30 minuten, leren elkaar vast kennen, en jij kunt al je vragen stellen.

Selecteer een datum en tijdstip. (als er geen momenten op korte termijn beschikbaar zijn, mail dan naar ada@agaatcoaching.nl dan plannen we samen wat in).

Je ontvangt na het maken van een afspraak een bevestiging per e-mail.

Tot snel!

Chat openen
1
Hallo,
Misschien stel je je vraag liever via WhatsApp? Voel je vrij dat hier te doen.
Groeten,
Ada